2011. július 10., vasárnap

Zöldbabsaláta két részben


Íme az alapanyag, kertem büszkesége. Ám, mint kiderült, gyönyörű színe nem tartós - főzés során azonnal zöldre változik. Tálaláskor aztán mondogathattam, hogy milyen szép lila volt...Az utóbbi napokban egy meleg és egy hideg salátát csináltam belőle, mindkét változatban a roppanósra főzött zöldbab volt a fő hozzávaló. Ha kipróbáljátok, a piacon zöldhüvelyű, zsenge babot vegyetek, a lila úgyis megcsal.

Szalonnás - zsályás zöldbab

  • 400 g zöldbab
  • 50 g vaj
  • 70 g húsos, füstölt kolozsvári szalonna kockákra vágva ( nem jó a bacon )
  • 10-15 zsályalevél aprítva, + 5 levél egészben
  • só, bors
A zöldbabot megmossuk, két végét levágjuk. Forrásban levő sós vízben 4 percig főzzük, leszűrjük.
Egy serpenyőben a vajon megsütjük a szalonnát. hozzáadjuk a felaprított zsályát és a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük, egy - két percig együtt főzzük. Egy kis serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon mindkét oldalán megpirítjuk az egészben hagyott zsályaleveleket. Ezt is a zöldbabhoz keverjük.
Például sült hús mellé adhatjuk.
Hugh Fearnley-Whittingstall receptje.

Fenyőmagos - fetás zöldbab



  • 400 g zöldbab
  • 150 g fetasajt
  • 100 g fekete olajbogyó
  • 25 g fenyőmag
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • fél csokor petrezselyem felaprítva
A zöldbab végeit levágjuk, forrásban levő sós vízben 3 percig főzzük, leszűrjük, jeges vízben lehűtjük. Konyhai papírtörlőn leszárítjuk, salátástálba tesszük.
Az olajbogyót kimagozzuk, félbe vágjuk. A fenyőmagot serpenyőben néhány perc alatt rázogatva megpirítjuk.
A zöldbabot meglocsoljuk az olaj és a citrom felével, enyhén sózzuk, mert a feta is sós, borsozzuk. Rászórjuk az olajbogyót, rámorzsoljuk a fetát, megszórjuk a fenyőmaggal. Összekeverjük. Rálocsoljuk a maradék citromlevet és az olívolajat, tetejére tesszük a petrezselymet. Egy órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...